Gymzaal Enka terrein Ede

Strategie Architecten heeft het ontwerp gemaakt voor de gymzaal centraal gelegen in de woonwijk op het Enka terrein in Ede. Het ontwerp is ontstaan vanuit de industriële geschiedenis van de plek en de relatie tot de naastgelegen school in het voormalige kantinegebouw.

De gymzaal heeft de uiterlijke kenmerken gekregen van een fabrieksgebouw; compleet met sheddak en schoorsteen. De kleurstelling en materiaalkeuze van het gebouw sluiten aan op de aanwezige bestaande historische bebouwing. Door de oriëntatie van het dak zorgvuldig te kiezen, wordt de zaal overdag voorzien van een grote hoeveelheid daglicht zonder dat er daarbij hinderlijke verblinding door zonlicht optreedt. Bovendien is het hellende dakvlak op het zuiden de ideale ondergrond voor de plaatsing van een grote hoeveelheid zonnepanelen. Het gebouw is aangesloten op stadsverwarming en het douchewater wordt elektrisch opgewarmd doormiddel van elektriciteit opgewekt door de zonnepanelen. Hiermee is een zeer duurzaam en gasloos sportgebouw gerealiseerd.

Het interieur kenmerkt zich door een rustige en vriendelijke uitstraling, deze is gecreëerd door het toepassen van zorgvuldige gekozen kleuren en materialen. Een goede akoestiek is enorm van belang in gymzalen waar bewegingsonderwijs wordt gegeven, vandaar dat er voor gekozen is om de wanden af te werken met een akoestische houten voorzetwand. De eiken afwerking draagt tevens sterk bij aan de sfeer en uitstraling van de zaal.

  • Klanten: Gemeente Ede