Sport - Gemeentelijk Zwembad “De Vrolijkheid” in Zwolle

Na het winnen van de design & build aanbesteding met Pellikaan Bouwbedrijf en Pos4 heeft Strategie Architecten in bouwteamverband het ontwerp uitgewerkt tot en met uitvoeringstekeningen.

Het plan heeft een open plattegrond en is zeer overzichtelijk en flexibel in gebruik. Door het toepassen van diverse mobiele scheidingswanden is het gebouw in vieren op te delen. Deze delen zijn allen via de centrale entreehal (met horeca) te bereiken en onafhankelijk van elkaar te gebruiken.

De twee 25m wedstrijdbaden zijn functioneel uitgevoerd en voorzien van tribune en springplank. Door een ingenieuze plattegrond is dit gedeelte middels een aparte toegang bij de verenigingsruimte geheel seperaat te gebruiken. Het recreatieve- en instructiebad zijn vrij vormgegeven. Het recreatiebad heeft een glijbaan, een stroomversnelling en bruisbanken. De thematisering zorgt voor een speelse sfeer. De kleurstelling van groen en blauw is door het gehele complex doorgevoerd.

Door toepassing van verschillende maatregelen met betrekking tot energie- en waterbesparing, warmteopwekking en onderhoud, was zwembad De Vrolijkheid bij oplevering het energiezuinigste zwembad van Nederland. Zo zijn onder andere de volgende maatregelen toegepast: zonnepanelen, verhoogde isolatie, warmteterugwinning van spoelwater en koelsysteem, grijswatercircuit, LED-verlichting en extreem energiezuinige motoren op luchtbehandelingskasten.

  • Klanten: Gemeente Zwolle